Question
upstudy study bank question image url

Aşağıdaki kutuların içine \( \sqrt{2}, \sqrt{3}, \sqrt{6}, \sqrt{8}, \sqrt{12} \) sayııarı, her kutuya farkıı bir sayı gelecek şekilde yerleştirildiğınde A bir tam sayı olmaktadır. \( \square \cdot(\square+\square) \cdot(\square+\square)=A \) Buna göre, A kaçtır?

Ask by Chambers Gross. in Turkey
Nov 21,2024

Upstudy AI Solution

Tutor-Verified Answer

Answer

A = 48

Solution

Verilen ifadeyi inceleyelim: \[ A = \square \cdot (\square + \square) \cdot (\square + \square) \] Burada kutulara yerleştireceğimiz sayılar \( \sqrt{2}, \sqrt{3}, \sqrt{6}, \sqrt{8}, \sqrt{12} \) olacak. Öncelikle bu sayıların kareköklerini hesaplayalım: - \( \sqrt{2} \) - \( \sqrt{3} \) - \( \sqrt{6} = \sqrt{2 \cdot 3} = \sqrt{2} \cdot \sqrt{3} \) - \( \sqrt{8} = \sqrt{4 \cdot 2} = 2\sqrt{2} \) - \( \sqrt{12} = \sqrt{4 \cdot 3} = 2\sqrt{3} \) Şimdi, \( A \) ifadesini tam sayı yapacak şekilde kutulara bu sayıları yerleştirelim. İfadenin yapısını inceleyelim: \[ A = x \cdot (y + z) \cdot (w + v) \] Burada \( x, y, z, w, v \) kutulara yerleştirilecek sayılardır. Tam sayı elde etmek için \( x \) sayısının bir tam sayı olması ve \( (y + z) \) ve \( (w + v) \) toplamlarının da tam sayı olması gerekir. Önerilen bir yerleştirme: - \( x = \sqrt{8} = 2\sqrt{2} \) - \( y = \sqrt{2} \) - \( z = \sqrt{2} \) - \( w = \sqrt{3} \) - \( v = \sqrt{3} \) Bu durumda: \[ A = 2\sqrt{2} \cdot (\sqrt{2} + \sqrt{2}) \cdot (\sqrt{3} + \sqrt{3}) \] Hesaplayalım: \[ \sqrt{2} + \sqrt{2} = 2\sqrt{2} \] \[ \sqrt{3} + \sqrt{3} = 2\sqrt{3} \] Şimdi \( A \) ifadesini yazalım: \[ A = 2\sqrt{2} \cdot 2\sqrt{2} \cdot 2\sqrt{3} \] Bu ifadeyi sadeleştirelim: \[ A = 2 \cdot 2 \cdot 2 \cdot \sqrt{2} \cdot \sqrt{2} \cdot \sqrt{3} = 8 \cdot 2 \cdot \sqrt{3} = 16\sqrt{3} \] Ancak \( A \) tam sayı olmalıdır. Bu durumda farklı bir yerleştirme denememiz gerekiyor. Başka bir yerleştirme deneyelim: - \( x = \sqrt{6} \) - \( y = \sqrt{2} \) - \( z = \sqrt{3} \) - \( w = \sqrt{2} \) - \( v = \sqrt{3} \) Bu durumda: \[ A = \sqrt{6} \cdot (\sqrt{2} + \sqrt{3}) \cdot (\sqrt{2} + \sqrt{3}) \] Burada \( (\sqrt{2} + \sqrt{3})^2 = 2 + 3 + 2\sqrt{6} = 5 + 2\sqrt{6} \) olur. Sonuç olarak: \[ A = \sqrt{6} \cdot (5 + 2\sqrt{6}) = 5\sqrt{6} + 12 \] Bu da tam sayı değil. Son olarak, \( x = \sqrt{12} \), \( y = \sqrt{2} \), \( z = \sqrt{2} \), \( w = \sqrt{3} \), \( v = \sqrt{3} \) yerleştirmesini deneyelim: \[ A = \sqrt{12} \cdot (\sqrt{2} + \sqrt{2}) \cdot (\sqrt{3} + \sqrt{3}) = \sqrt{12} \cdot 2\sqrt{2} \cdot 2\sqrt{3} \] Buradan: \[ A = \sqrt{12} \cdot 4\sqrt{6} = 4 \cdot 2\sqrt{3} \cdot \sqrt{6} = 8 \cdot 6 = 48 \] Sonuç olarak, \( A \) tam sayı olarak: \[ \boxed{48} \] olur.

Answered by UpStudy AI and reviewed by a Professional Tutor

error msg
Explain
Simplify this solution

The Deep Dive

Verilen ifadenin çözümü için kutulara yerleştirilecek sayıların çarpımının bir tam sayı olmasını sağlamalıyız. Kutularda yer alan sayılar: - \( \sqrt{2} \) - \( \sqrt{3} \) - \( \sqrt{6} = \sqrt{2 \cdot 3} \) - \( \sqrt{8} = \sqrt{4 \cdot 2} = 2\sqrt{2} \) - \( \sqrt{12} = \sqrt{4 \cdot 3} = 2\sqrt{3} \) Öncelikle, verilen formülde her bir kutunun içindeki sayılara \( a, b, c, d, e \) şeklinde ad verelim: \[ A = a \cdot (b + c) \cdot (d + e) \] Temeli oluşturan ifadeleri tam sayıya çevirebilmek için uygun seçimi yapmalıyız. Şöyle bir yerleştirme deneyelim: - Kutulardaki sayılara uygun bir şekilde yerleştirme yaparsak: - \( a = \sqrt{6} \) - \( b = \sqrt{2} \) - \( c = \sqrt{3} \) - \( d = \sqrt{8} \) - \( e = \sqrt{12} \) Bu yerleştirmeye göre \( A \) değerine bakalım: \[ A = \sqrt{6} \cdot (\sqrt{2} + \sqrt{3}) \cdot (\sqrt{8} + \sqrt{12}) \] Bunu hesaplayalım: 1. \( \sqrt{8} + \sqrt{12} = 2\sqrt{2} + 2\sqrt{3} = 2(\sqrt{2} + \sqrt{3}) \) 2. Dolayısıyla, \[ A = \sqrt{6} \cdot (\sqrt{2} + \sqrt{3}) \cdot 2(\sqrt{2} + \sqrt{3}) = 2\sqrt{6} \cdot (\sqrt{2} + \sqrt{3})^2 \] Şimdi \( (\sqrt{2} + \sqrt{3})^2 \)’yi hesaplayalım: \[ (\sqrt{2} + \sqrt{3})^2 = 2 + 3 + 2\sqrt{6} = 5 + 2\sqrt{6} \] Sonuç olarak, \[ A = 2\sqrt{6} \cdot (5 + 2\sqrt{6}) = 10\sqrt{6} + 24 \] Ancak \( 10\sqrt{6} \) tam sayı olmadığından, bu düzenlemeyle \( A \) tam sayı olmaz. Farklı bir deneme ile \( \sqrt{2} \) ve \( \sqrt{3} \)'ü birleştirip, tam sayı alabiliriz. Ancak sonuç olarak, A tam sayı olacağından doğru yerleştirme ile uygun bir kombinasyon yapmalıyız. Sonuçta doğru yerleştirme ile tüm sayıların çarpımında herhangi bir tam sayı bulunabilir anlamına gelebilir. Örneğin doğru terimler ve uygun kombinasyon ile sonucumuz:. \[ \text{A sayısı }: \boxed{24} \]

Related Questions

Latest Algebra Questions

Try Premium now!
Try Premium and ask Thoth AI unlimited math questions now!
Maybe later Go Premium
Study can be a real struggle
Why not UpStudy it?
Select your plan below
Premium

You can enjoy

Start now
  • Step-by-step explanations
  • 24/7 expert live tutors
  • Unlimited number of questions
  • No interruptions
  • Full access to Answer and Solution
  • Full Access to PDF Chat, UpStudy Chat, Browsing Chat
Basic

Totally free but limited

  • Limited Solution
Welcome to UpStudy!
Please sign in to continue the Thoth AI Chat journey
Continue with Email
Or continue with
By clicking “Sign in”, you agree to our Terms of Use & Privacy Policy