Question
upstudy study bank question image url

10. \( \left(f_{\circ}{ }^{-1}\right)(x)=\frac{2 x+3}{x-2} \) \( f(x)=2 x+1 \) olduğuna göre, \( g(x) \) fonksiyonu hangisine eşittir? \( \begin{array}{lll}\text { A) } 2 x & \text { B) } \frac{4 x+5}{2 x-1} \\ \text { D) } \frac{7}{x-2} & \text { E) }\end{array} \)

Ask by Hodgson Martinez. in Turkey
Feb 20,2025

Upstudy AI Solution

Tutor-Verified Answer

Answer

\( g(x) = \frac{4x + 5}{2x - 1} \), seçenek B.

Solution

Verilen problemde \( f_{\circ}^{-1}(x) = \frac{2x + 3}{x - 2} \) ve \( f(x) = 2x + 1 \) olarak tanımlanmıştır. Burada \( g(x) \) fonksiyonunu bulmamız gerekiyor. 1. **Adım 1: \( f(x) \) fonksiyonunun tersini bulalım.** \( f(x) = 2x + 1 \) fonksiyonunun tersini bulmak için, \( y = f(x) \) ifadesini \( x \) cinsinden çözmemiz gerekiyor: \[ y = 2x + 1 \] Buradan \( x \) değerini bulmak için: \[ y - 1 = 2x \implies x = \frac{y - 1}{2} \] Bu durumda, \( f^{-1}(x) = \frac{x - 1}{2} \) olur. 2. **Adım 2: \( f_{\circ}^{-1}(x) \) ile \( f^{-1}(x) \) arasındaki ilişkiyi kullanarak \( g(x) \) fonksiyonunu bulalım.** Verilen \( f_{\circ}^{-1}(x) \) ifadesi, \( f(f^{-1}(x)) \) ile eşit olmalıdır. Yani: \[ f(f^{-1}(x)) = x \] Burada \( f^{-1}(x) \) yerine bulduğumuz ifadeyi koyarsak: \[ f\left(\frac{x - 1}{2}\right) = 2\left(\frac{x - 1}{2}\right) + 1 = x - 1 + 1 = x \] Bu, doğru bir ters fonksiyon olduğunu gösterir. 3. **Adım 3: \( g(x) \) fonksiyonunu bulmak için \( f_{\circ}^{-1}(x) \) ifadesini kullanacağız.** \( f_{\circ}^{-1}(x) = g(f^{-1}(x)) \) olduğuna göre, \( g(x) \) fonksiyonunu bulmak için \( f^{-1}(x) \) ifadesini \( f_{\circ}^{-1}(x) \) ile ilişkilendireceğiz: \[ g\left(\frac{x - 1}{2}\right) = \frac{2x + 3}{x - 2} \] Şimdi \( x \) yerine \( 2y + 1 \) koyarak \( g(y) \) ifadesini bulalım: \[ g(y) = \frac{2(2y + 1) + 3}{(2y + 1) - 2} \] Bu ifadeyi sadeleştirirsek: \[ g(y) = \frac{4y + 2 + 3}{2y - 1} = \frac{4y + 5}{2y - 1} \] Sonuç olarak, \( g(x) \) fonksiyonu: \[ g(x) = \frac{4x + 5}{2x - 1} \] Bu durumda doğru cevap **B) \( \frac{4x + 5}{2x - 1} \)** olacaktır.

Answered by UpStudy AI and reviewed by a Professional Tutor

error msg
Explain
Simplify this solution

Bonus Knowledge

Verilen \( (f_{\circ}{ }^{-1})(x)=\frac{2 x+3}{x-2} \) ifadesinden başlayarak, ilk olarak \( f(x) \) fonksiyonunun tersini bulmamız gerekiyor. Tersi bulmak için \( y = f(x) = 2x + 1 \) ifadesini \( x \) için çözeceğiz. Bu, \( x = \frac{y - 1}{2} \) şeklinde olacaktır. Dolayısıyla, \( f^{-1}(x) = \frac{x - 1}{2} \) olur. Şimdi, \( g(x) = f^{-1}(x) \) olduğuna göre, \( g(x) \) ifadesini \( f(f^{-1}(x)) \) üzerinden bulmalıyız. Bunu uyguladığımızda \( g(x) = f(f^{-1}(x)) \) ifadesinden devam ederek, bu değer \( x \) olarak hesaplandığında \( \frac{7}{x-2} \) sonucunu verir. Cevap: D) \( \frac{7}{x-2} \)

Related Questions

Latest Algebra Questions

Try Premium now!
Try Premium and ask Thoth AI unlimited math questions now!
Maybe later Go Premium
Study can be a real struggle
Why not UpStudy it?
Select your plan below
Premium

You can enjoy

Start now
  • Step-by-step explanations
  • 24/7 expert live tutors
  • Unlimited number of questions
  • No interruptions
  • Full access to Answer and Solution
  • Full Access to PDF Chat, UpStudy Chat, Browsing Chat
Basic

Totally free but limited

  • Limited Solution
Welcome to UpStudy!
Please sign in to continue the Thoth AI Chat journey
Continue with Email
Or continue with
By clicking “Sign in”, you agree to our Terms of Use & Privacy Policy